Bezoek aan fossielvrij Forteiland Pampus

Het bij NMo aangesloten Forteiland Pampus heeft sinds kort een gloednieuwe, duurzame energievoorziening. Het artificiële eiland is al sinds zijn begin off-grid: niet verbonden met de wal voor stroom, water of gas. Dit historische gegeven vormde de inspiratiebron voor het klimaatneutrale, nieuwe energiesysteem. Door inzet van wind, zon, waterstof, biovergisting en thermische energie kan het eiland nu fossielvrij jaarrond zijn eigen boontjes doppen.

Dit vormde voor de NMo Connect Bouwkundigen aanleiding om een bezoek te brengen aan dit bijzondere eiland. Verduurzaming van monumenten op het gebied van energievoorziening is en blijft voorlopig een hot topic onder bouwkundigen in de erfgoedsector. We zijn daarom erg dankbaar dat Tom van Nouhuys, en Martin Verweij van Paasschen, directeur en technisch beheerder van het eiland ons afgelopen donderdag een kijkje hebben gegund achter de schermen en uitleg hebben gegeven over de werking van dit unieke systeem. Wat een unieke mijlpaal voor Pampus!

Vacature Directeur Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

Het bestuur van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is op zoek naar een hands-on leidinggevende, verbindende erfgoedliefhebber met gevoel voor ondernemen en marketing. De reactietermijn loopt tot zondag 23 juni 2024. 

Deze persoon is het boegbeeld van de missie van NMo, heeft gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en is een ervaren leider. De beoogd directeur herkent mogelijke kennisbehoefte in de monumentensector en vindt manieren om organisaties in deze gefragmenteerde sector te laten samenwerken en daarbinnen kennis te delen. Ook geeft deze persoon hands on leiding aan een klein professioneel team, werkt samen met het team en begeleidt hen bij de uitvoering van haar taken.

De begeleiding van de werving- en selectieprocedure is in handen van Public Spirit. Voor de profielschets en de planning, bekijk je de vacature op hun website:

Vacature Directeur Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

 

Mededeling aanstaand vertrek Marlo Reeders als directeur van de NMo

Marlo Reeders neemt eind deze maand afscheid als directeur van de NMo. Marlo startte haar functie in 2020 en heeft de afgelopen jaren samen met het bestuur gewerkt aan een transitie voor onze vereniging. Daarbij heeft zij verbindende concepten ontwikkeld en geïmplementeerd zoals NMo Connect, het kennis- en netwerkprogramma voor vakgenoten die werkzaam zijn bij onze leden en aangesloten professionele monumentenorganisaties. Ook kende het Nationaal Monumentenportaal onder haar bezielende leiding een substantiële groei in zowel het aanbod van monumenten als het aantal gebruikers. Marlo heeft veel voor de sector gedaan, tijdens de coronapandemie en als lid van het Algemeen Bestuur van Kunsten ’92 en lid van de Taskforce culturele en creatieve sector.

Na de positieve evaluatie door het Rijk over de eerste vijf jaar van de NMo en Monumentenbezit, werd afgelopen jaar het NMo InstandhoudingsFonds opgericht. Hiermee werd de governance toekomstbestendig gemaakt en gaat de NMo een volgende fase in. Voor Marlo was dit het juiste moment om na vier jaar haar vertrek aan te kondigen en ruimte te maken voor nieuw leiderschap. Zij wil allen met wie zij gedurende haar directeurschap heeft samengewerkt hartelijk danken. Het bestuur en het bureau zijn Marlo dankbaar voor haar ondernemerschap, creativiteit en verbindende rol en wensen haar alle goeds en succes bij haar verdere carrière.

Begin maart is Annemieke Companjen – van Maaren gestart bij de NMo als medewerker marketing en communicatie. Annemieke is een communicatieprofessional met een brede ervaring in de non-profit sector, onder meer bij de Stichting Nationaal Contact Monumenten. In haar laatste functie, sinds 2019, was Annemieke senior communicatieadviseur bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het bestuur verwelkomt Annemieke en wenst haar veel succes bij de NMo.

Deze maand zal Marlo haar lopende activiteiten overdragen aan de andere leden van het NMo team dat naast Annemieke bestaat uit Colette Cramer, bureaumanager en Bryan Ardo Barbu, vrijwilliger Monumentenportaal. In de vacature die is ontstaan door het aanstaande vertrek van Marlo zal door het bestuur zo snel mogelijk worden voorzien.

Welkom in Team NMo, Annemieke Companjen-Van Maaren!

Annemieke is afgelopen maandag gestart als marketingcommunicatie & events medewerker. Zij gaat zich bezighouden met het verder uitbouwen van de kennisuitwisseling tussen de leden en vakgenoten in het erfgoedveld, onder andere door de organisatie van de NMo Kennis & Netwerkbijeenkomsten en NMo Connect. Ook gaat Annemieke aan de slag met de communicatie over de NMo en het Monumentenportaal.

In de afgelopen vijf jaar is Annemieke werkzaam geweest als senior communicatieadviseur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Vanuit deze rol zette zij zich in voor het zichtbaar maken van het belang van schoon en voldoende water voor iedereen en hoe het waterschap zorgt voor droge voeten in het beheergebied.

We wensen Annemieke veel werkplezier in ons Team en kijken uit naar de samenwerking!

Je kan Annemieke bereiken via annemieke@nmo.nl. Linken is ook fijn!

Beleefmonumenten op het Monumentenportaal!

Nederland kent zoveel bijzondere plekken om van te genieten. Wil jij weten welke? Ga dan naar Monumentenportaal.nl, daar vind je kastelen, kerken, molens en forten die je kunt bezoeken en beleven. Wist je dat deze bijzondere ‘beleefmonumenten’ sinds vandaag zij aan zij staan? Kijk zelf maar!
Als je liever per provincie zoekt is dat ook geen probleem. Op de startpagina van het Monumentenportaal klik je daarvoor eenvoudig op de knop ‘Zoeken op Provincie’… handig, toch? Veel plezier!

Nieuw NMo lid Stichting Kasteel de Haar!

Van harte welkom in het NMo Netwerk, Stichting Kasteel de Haar, nieuw lid van de Nationale Monumentenorganisatie! Directeur Anetta de Jong: “Wij zijn blij dat Stichting Kasteel de Haar lid is geworden van de NMo. Daardoor heeft onze organisatie toegang tot de kennis en ervaring van zowel het NMo Bureau als de collega’s binnen het NMo netwerk.”

De NMo is een vereniging van professionele monumenten bezittende en beherende organisaties. Vakgenoten van NMo-leden ontmoeten elkaar via NMo Connect bijeenkomsten en maken gebruik van de verschillende diensten. Meer weten? Neem gerust contact met ons op: info@nmo.nl.

Monumententheedoek 2023 is uit!

De afgelopen tijd hebben de communicatie-elven van onze Leden en Aangeslotenen ons in het geheim geholpen door een bijdrage te leveren aan onze eindejaarsgroet! Ook kregen wij hulp van één van de NMo Monumenten Makelaars voor dit bijzondere project.

Illustrator Sascha Pijnaker tekende vervolgens alle monumenten op ‘het doek’ en het resultaat mag er zijn! De eerste Monumententheedoek 2023 is een feit en staat vol monumenten, gezien door de lens van afgelopen jaar.

Op sociale media zal een aantal exemplaren wordt verloot, dus doe mee en wie weet sieren binnenkort de monumenten ook jouw (kantoor-)keuken!

Wij wensen jullie een goed en gezond 2024,

Team NMo

 

Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Stichting Monumentenbezit verwerven Kasteel Nuwendoorn

De provincie Noord-Holland draagt via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) de 13de-eeuwse kasteelruïne Nuwendoorn ‘om niet’ over aan Stichting Monumentenbezit en verleent daarbij een eenmalige instandhoudingsvergoeding van €2.1 miljoen. Monumentenbezit draagt zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek opnieuw open voor het publiek. De provincie vindt het belangrijk dat erfgoed wordt behouden, onderhouden en publiektoegankelijk is, en wil de kennis en kunde van deze monumentenorganisaties benutten voor het behoud van Kasteel Nuwendoorn.

Erfgoed behouden en toegankelijk maken
Kasteel Nuwendoorn was in de 13e eeuw een dwangburcht van graaf Floris V van Holland in Krabbendam. Het kasteel bestond uit een woontoren, een hoofdburcht en een voorburcht. De provincie Noord-Holland was sinds 1983 eigenaar van het terrein en heeft de kasteelmuren op het terrein gedeeltelijk opgebouwd en een uitkijktoren geplaatst. Gedeputeerde Cultuur, Rosan Kocken: “Nuwendoorn is een uniek monument. Daarom heeft de provincie Noord-Holland de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de locatie. Wij willen Nuwendoorn behouden en de toegankelijkheid voor het publiek verbeteren. De kennis en kunde van een professionele monumentenorganisatie leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”

Openstelling
Nuwendoorn zal in de nabije toekomst weer worden opengesteld voor recreanten en toeristen. Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We zijn verheugd dit archeologische rijksmonument aan onze unieke verzameling monumenten te mogen toevoegen. Monumentenbezit draagt vanaf nu, in nauwe samenwerking met de gemeente Schagen, zorg voor de openstelling en activatie van de plek. Concreet betekent dit dat we onder andere een nieuwe toegangsbrug en informatievoorziening ontwikkelen om vanaf mei 2023 zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal te laten beleven.” Op 10 september tijdens Open Monumentendag stelt Monumentenbezit de ruïne van Nuwendoorn open. Het publiek kan de plek dan bezoeken en de nieuwe plannen bekijken die in samenwerking met provincie en gemeente zijn gemaakt. Nuwendoorn is de vijfde ruïne van Monumentenbezit. Het in 2016 verworven Kasteel Radboud is eveneens een oude dwangburcht van graaf Floris V van Holland.

Zorgeloze oude dag
De instandhoudingsvergoeding wordt door de Nationale Moumentenorganisatie (NMo) beheerd. Uit het rendement ontvangt Monumentenbezit jaarlijkse een uitkering ten behoeve van de financiering van de instandhoudings- en publieksvoorzieningen. Deze constructie wordt sinds 2016 toegepast, toen het Rijk 29 monumenten op gelijke wijze via de NMo het overdroeg. Inmiddels beheert Monumentenbezit in samenwerking met de NMo reeds 31 andere rijksmonumenten en monumentenensembles. Marlo Reeders, directeur NMo: “Deze constructie blijkt een succesformule voor monumenten waarvan de exploitatie niet of nauwelijks de kosten voor het onderhoud kan dragen. Op deze wijze worden deze monumenten voorzien van een zorgeloze oude dag.”

Over de Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

De NMo is een vereniging van professionele monumenten bezittende en beherende organisaties die onderling en met andere monumentenorganisaties samenwerken en kennis en deskundigheid delen. In 2016 verwierf de NMo 29 rijksmonumenten van het Rijk. Deze monumenten zijn sindsdien ondergebracht bij Stichting Monumentenbezit. De NMo zet zich in voor een sterke en sterk verbonden monumentensector en is eigenaar van het online Monumentenportaal.nl.

Over Monumentenbezit

Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door het onderhouden, onderzoeken en het herbestemmen van een unieke verzameling monumenten, waarbij openstelling voor het publiek een belangrijk onderdeel is. De 32 rijksmonumenten (in totaal 100 monumentale complexen), verspreid over heel Nederland, bestaan uit kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en vestingwerken. Maar liefst vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland en de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

DCIM100MEDIADJI_0103.JPG

Vlogger Jelle bezoekt Villa Oud Groevenbeek van Natuurmonumenten

Vlogger Jelle (Shot of Culture) voor Villa Oud Groevenbeek

Een eigen wijngaard, vele kassen, een washuisje, een koetshuis en zelfs een watertoren! In het midden van dit al staat een prachtig Art Nouveau paleisje: Villa Oud Groevenbeek van NMo-lid Natuurmonumenten. Deze monumentale villa ligt verborgen in de Veluwse bossen en moest ooit een zelfvoorzienend landgoed worden, met oog voor natuur en esthetiek. Helemaal zelfvoorzienend is het nooit geworden maar een lust voor het oog is het zeker!

Vlogger Jelle mocht er naar hartenlust rondbanjeren en in de bloedhete kas zelfs een slokje proeven van de eigengemaakte wijn. Die fles is inmiddels leeg kunnen we je verzekeren.

In deze serie nemen vloggers van Shot of Culture je mee langs een aantal (verborgen) pareltjes van het monumentenportaal. Plekken waarvan je misschien niet eens had vermoed dat ze ook voor jou toegankelijk zijn. De komende maanden kun je hier de vlogserie bekijken.

Nederland staat bol van monumenten die je het hele jaar door kunt beleven! Op monumentenportaal.nl van NMo vind je monumenten waar je kunt slapen, vergaderen, feestvieren en zelfs wonen.

Vloggers van Shot of Culture op pad via Monumentenportaal.nl

Nederland staat bol van monumenten die je het hele jaar door kunt beleven! Maar waar vind je deze bijzondere plekken?

Op Monumentenportaal.nl vind je monumenten waar je kunt slapen, vergaderen, feest kunt vieren en zelfs kunt wonen.

De vloggers van Shot of Culture hebben een persoonlijke selectie gemaakt uit deze bijzondere monumenten. Plekken waarvan je misschien niet eens had vermoed dat ze ook voor jou toegankelijk zijn. De komende maanden kun je hier de vlogserie hier bekijken.

Wil je zelf ontdekken welke bijzondere monumenten je nog meer het hele jaar kunt beleven? Neem dan zeker een kijkje op Monumentenportaal.nl.

Monumentenportaal.nl is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). De NMo zet zich in voor een sterke en verbonden monumentensector, zodat monumenten beleefd worden. Nu, in de toekomst en het hele jaar door.

Vacature: Eventcoördinator Nationale Monumentenorganisatie (NMo) voor 24 uur

Ben jij georganiseerd, klantgericht en heb je een groot hart voor monumenten?

Het NMo-Team zoekt een nieuwe collega: een Eventcoördinator, die energie krijgt van een klein team en een groot aantal relaties: leden, partnerorganisaties, monumentenbeheerders en monumenten makelaars. De NMo is een nationale vereniging van professionele monumenten bezittende en beherende organisaties die zich inzet voor een sterke en sterk verbonden monumentensector. Onze standplaats is Naarden-Vesting.

Heb je ervaring met het organiseren van kennis- en netwerkbijeenkomsten en kan je gemakkelijk meerdere, uiteenlopende projecten in verschillende fasen naast elkaar voeren zonder het overzicht te verliezen? Stuur ons dan een mail met jouw CV en een motivatie: info@nationalemonumentenorganisatie.nl. Ben je in onze ogen een geschikte kandidaat? Dan sturen wij je graag het functieprofiel toe!

De ideale kandidaat…

·       Is in bezit van een Hbo-diploma, (bijvoorbeeld hotelschool, toerisme)

·       Heeft kennis van en ervaring met de erfgoedsector en draagt monumenten een warm hart toe

·       Heeft meerdere jaren ervaring met het organiseren van live/digitale/hybride

evenementen

·       Beschikt over een goede dosis energie en doorzettingsvermogen

·       Maakt makkelijk contact, is gastvrij

·       Is stressbestending en oplossingsgericht

·       Werkt graag in een klein team en is bereid om collega’s te ondersteunen

·       Streeft hoge kwaliteit na in werk en inhoud.

NMo NU bijeenkomst ‘De Restauratie van het Jaar’ uitgesteld

Na goed beraad is besloten dat ‘De Restauratie van het Jaar’ wordt uitgesteld. In samenwerking met de Antea Group, Aannemingsbedrijf Nico de Bont en Rothuizen Architecten zou deze laatste NMo NU bijeenkomst van dit jaar op 2 december a.s. plaatsvinden. We graag echter iedereen een kans geven om de bijeenkomst bij te wonen en dat zal vast lukken in 2022.

‘De Restauratie van het Jaar 2021’ betreft de spectaculaire restauratie van de Domtoren in Utrecht. Veel NMo NU bijeenkomsten konden het afgelopen jaar online worden gehouden, maar deze bijeenkomst moet je echt meemaken. De nieuwe datum is nog niet geprikt. Wij houden jullie graag op de hoogte en weten zeker dat jullie geduld beloond wordt.

NMo NU bijeenkomst ‘De restauratie van het jaar’

Donderdag 2 december a.s. trakteren we je op een bijzondere NMo NU bijeenkomst. Besluitvormers en bouwkundigen die werkzaam zijn bij een monumentenorganisatie willen deze NMo NU vast niet missen! Zet de datum alvast in je agenda en blijf ons volgen!

Nieuwe module ‘Good Housekeeping’ op Leer je Erfgoed

Jaarlijks ontvangen opengestelde monumenten vele bezoekers. We proberen het historische interieur zo lang mogelijk te behouden, maar hoe voorkomen we dat alles stoffig wordt en meubels stuk gaan? Het is dan belangrijk te weten hoe je op een goede manier het interieur kunt behouden. De nieuwe module Good Housekeeping van het e-learning platform Leer je Erfgoed biedt deze kennis speciaal voor vrijwilligers. In slechts 30 minuten doen de vrijwilligers basiskennis op zodat ze met meer zelfvertrouwen kunnen opereren tijdens alledaagse bezigheden in een monument.

Module Good Housekeeping
Onderhoud van monumenten wordt goed gepland en vrijwilligers hebben hier bijna dagelijks mee te maken. Met de module Good Housekeeping worden vrijwilligers zich bewust van hun rol en doen ze basiskennis op van de meest essentiële onderdelen van het werk. De meest veelvoorkomende items zoals wat is ‘Good Housekeeping’ signaleren van problemen, schoonmaken en het inlichten van experts worden in de module besproken.

De module is uitermate geschikt voor vrijwilligers die actief zijn in alle soorten monumenten met een historisch interieur.

Meld je nu aan
Wil je deze of toekomstige modules volgen? Meld je dan zo snel mogelijk aan door een email te sturen naar info@leerjeerfgoed.nl.

Tot eind 2021 is het platform gratis, vanaf 2022 zijn er kosten aan verbonden. Vrijwilligers kunnen via de erfgoedorganisatie waarvoor zij zich inzetten bij het platform worden aangemeld.

Leer je Erfgoed 
Leer je Erfgoed is het e-learning platform voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor het behouden en toegankelijk maken van ons erfgoed. Het is een leuke en makkelijke manier om je (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uit te breiden.

Via het platform kun je diverse modules volgen, die een scala aan onderwerpen behandelen. Iedere cursus is gemaakt door een ontwikkelteam van deskundigen uit het veld met expertise over het betreffende onderwerp.  

Erfgoedorganisaties kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe modules. Neem voor meer informatie contact op met info@leerjeerfgoed.nl of kijk op leerjeerfgoed.nl. 

Leer je Erfgoed is een initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland.

Monumenten en Corona toegangsbewijs: handige links

Omdat de opengestelde monumenten nu ook met een Corona toegangsbewijs gaan werken hebben we hierbij:

De link naar de pagina met meer informatie voor ondernemers en organisatoren over de inzet van coronatoegangsbewijzen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs/ondernemers

En een link naar de communicatie toolkit. In deze toolkit zitten documenten zoals factsheets, posters en een animatie (zowel NL als ENG).

Presentaties NMo NU bijeenkomst ‘Europa! Europa! Europa!’

Afgelopen donderdag 18 oktober vond de bijeenkomst ‘Europa! Europa! Europa!’ plaats. Wij kijken terug op een prikkelende en interessante middag. Deze bijeenkomst is tot stand gekomen dankzij: Mirjam Blott (eigenaar De Culturele Zaak), Flora van Regteren Altena (Senior beleidsadviseur bij Ministerie van OCW), Jacomine Hendrikse (Adviseur Europa + Erfgoed bij DutchCulture) en Lilian Grootswagers-Theuns (bestuurslid Future Religious Hertitage/eigenaar Erfgoed.nu). Wij danken hen hartelijk voor hun inspirerende verhalen en de aangename samenwerking.

Hieronder kun je de presentaties nog eens bekijken. Jacomine Hendrikse deelt haar presentatie niet, maar voor vragen kan je bij haar terecht via info@dutchculture.nl.

Presentatie Mirjam Blott
Presentatie Flora van Regteren Altena
Presentatie Lilian Grootswagers-Theuns

Daarnaast wijst Flora van Regteren Altena iedereen graag op de volgende handige links:

1 2 3 5