Nationale Monumentenorganisatie (NMo) en Stichting Monumentenbezit verwerven Kasteel Nuwendoorn

De provincie Noord-Holland draagt via de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) de 13de-eeuwse kasteelruïne Nuwendoorn ‘om niet’ over aan Stichting Monumentenbezit en verleent daarbij een eenmalige instandhoudingsvergoeding van €2.1 miljoen. Monumentenbezit draagt zorg voor de uitvoering van het beheer en stelt de historische plek opnieuw open voor het publiek. De provincie vindt het belangrijk dat erfgoed wordt behouden, onderhouden en publiektoegankelijk is, en wil de kennis en kunde van deze monumentenorganisaties benutten voor het behoud van Kasteel Nuwendoorn.

Erfgoed behouden en toegankelijk maken
Kasteel Nuwendoorn was in de 13e eeuw een dwangburcht van graaf Floris V van Holland in Krabbendam. Het kasteel bestond uit een woontoren, een hoofdburcht en een voorburcht. De provincie Noord-Holland was sinds 1983 eigenaar van het terrein en heeft de kasteelmuren op het terrein gedeeltelijk opgebouwd en een uitkijktoren geplaatst. Gedeputeerde Cultuur, Rosan Kocken: “Nuwendoorn is een uniek monument. Daarom heeft de provincie Noord-Holland de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de locatie. Wij willen Nuwendoorn behouden en de toegankelijkheid voor het publiek verbeteren. De kennis en kunde van een professionele monumentenorganisatie leveren daar een belangrijke bijdrage aan.”

Openstelling
Nuwendoorn zal in de nabije toekomst weer worden opengesteld voor recreanten en toeristen. Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “We zijn verheugd dit archeologische rijksmonument aan onze unieke verzameling monumenten te mogen toevoegen. Monumentenbezit draagt vanaf nu, in nauwe samenwerking met de gemeente Schagen, zorg voor de openstelling en activatie van de plek. Concreet betekent dit dat we onder andere een nieuwe toegangsbrug en informatievoorziening ontwikkelen om vanaf mei 2023 zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal te laten beleven.” Op 10 september tijdens Open Monumentendag stelt Monumentenbezit de ruïne van Nuwendoorn open. Het publiek kan de plek dan bezoeken en de nieuwe plannen bekijken die in samenwerking met provincie en gemeente zijn gemaakt. Nuwendoorn is de vijfde ruïne van Monumentenbezit. Het in 2016 verworven Kasteel Radboud is eveneens een oude dwangburcht van graaf Floris V van Holland.

Zorgeloze oude dag
De instandhoudingsvergoeding wordt door de Nationale Moumentenorganisatie (NMo) beheerd. Uit het rendement ontvangt Monumentenbezit jaarlijkse een uitkering ten behoeve van de financiering van de instandhoudings- en publieksvoorzieningen. Deze constructie wordt sinds 2016 toegepast, toen het Rijk 29 monumenten op gelijke wijze via de NMo het overdroeg. Inmiddels beheert Monumentenbezit in samenwerking met de NMo reeds 31 andere rijksmonumenten en monumentenensembles. Marlo Reeders, directeur NMo: “Deze constructie blijkt een succesformule voor monumenten waarvan de exploitatie niet of nauwelijks de kosten voor het onderhoud kan dragen. Op deze wijze worden deze monumenten voorzien van een zorgeloze oude dag.”

Over de Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

De NMo is een vereniging van professionele monumenten bezittende en beherende organisaties die onderling en met andere monumentenorganisaties samenwerken en kennis en deskundigheid delen. In 2016 verwierf de NMo 29 rijksmonumenten van het Rijk. Deze monumenten zijn sindsdien ondergebracht bij Stichting Monumentenbezit. De NMo zet zich in voor een sterke en sterk verbonden monumentensector en is eigenaar van het online Monumentenportaal.nl.

Over Monumentenbezit

Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door het onderhouden, onderzoeken en het herbestemmen van een unieke verzameling monumenten, waarbij openstelling voor het publiek een belangrijk onderdeel is. De 32 rijksmonumenten (in totaal 100 monumentale complexen), verspreid over heel Nederland, bestaan uit kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en vestingwerken. Maar liefst vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland en de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

DCIM100MEDIADJI_0103.JPG

Vlogger Jelle bezoekt Villa Oud Groevenbeek van Natuurmonumenten

Vlogger Jelle (Shot of Culture) voor Villa Oud Groevenbeek

Een eigen wijngaard, vele kassen, een washuisje, een koetshuis en zelfs een watertoren! In het midden van dit al staat een prachtig Art Nouveau paleisje: Villa Oud Groevenbeek van NMo-lid Natuurmonumenten. Deze monumentale villa ligt verborgen in de Veluwse bossen en moest ooit een zelfvoorzienend landgoed worden, met oog voor natuur en esthetiek. Helemaal zelfvoorzienend is het nooit geworden maar een lust voor het oog is het zeker!

Vlogger Jelle mocht er naar hartenlust rondbanjeren en in de bloedhete kas zelfs een slokje proeven van de eigengemaakte wijn. Die fles is inmiddels leeg kunnen we je verzekeren.

In deze serie nemen vloggers van Shot of Culture je mee langs een aantal (verborgen) pareltjes van het monumentenportaal. Plekken waarvan je misschien niet eens had vermoed dat ze ook voor jou toegankelijk zijn. De komende maanden kun je hier de vlogserie bekijken.

Nederland staat bol van monumenten die je het hele jaar door kunt beleven! Op monumentenportaal.nl van NMo vind je monumenten waar je kunt slapen, vergaderen, feestvieren en zelfs wonen.

Vloggers van Shot of Culture op pad via Monumentenportaal.nl

Nederland staat bol van monumenten die je het hele jaar door kunt beleven! Maar waar vind je deze bijzondere plekken?

Op Monumentenportaal.nl vind je monumenten waar je kunt slapen, vergaderen, feest kunt vieren en zelfs kunt wonen.

De vloggers van Shot of Culture hebben een persoonlijke selectie gemaakt uit deze bijzondere monumenten. Plekken waarvan je misschien niet eens had vermoed dat ze ook voor jou toegankelijk zijn. De komende maanden kun je hier de vlogserie hier bekijken.

Wil je zelf ontdekken welke bijzondere monumenten je nog meer het hele jaar kunt beleven? Neem dan zeker een kijkje op Monumentenportaal.nl.

Monumentenportaal.nl is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). De NMo zet zich in voor een sterke en verbonden monumentensector, zodat monumenten beleefd worden. Nu, in de toekomst en het hele jaar door.

Vacature: Eventcoördinator Nationale Monumentenorganisatie (NMo) voor 24 uur

Ben jij georganiseerd, klantgericht en heb je een groot hart voor monumenten?

Het NMo-Team zoekt een nieuwe collega: een Eventcoördinator, die energie krijgt van een klein team en een groot aantal relaties: leden, partnerorganisaties, monumentenbeheerders en monumenten makelaars. De NMo is een nationale vereniging van professionele monumenten bezittende en beherende organisaties die zich inzet voor een sterke en sterk verbonden monumentensector. Onze standplaats is Naarden-Vesting.

Heb je ervaring met het organiseren van kennis- en netwerkbijeenkomsten en kan je gemakkelijk meerdere, uiteenlopende projecten in verschillende fasen naast elkaar voeren zonder het overzicht te verliezen? Stuur ons dan een mail met jouw CV en een motivatie: info@nationalemonumentenorganisatie.nl. Ben je in onze ogen een geschikte kandidaat? Dan sturen wij je graag het functieprofiel toe!

De ideale kandidaat…

·       Is in bezit van een Hbo-diploma, (bijvoorbeeld hotelschool, toerisme)

·       Heeft kennis van en ervaring met de erfgoedsector en draagt monumenten een warm hart toe

·       Heeft meerdere jaren ervaring met het organiseren van live/digitale/hybride

evenementen

·       Beschikt over een goede dosis energie en doorzettingsvermogen

·       Maakt makkelijk contact, is gastvrij

·       Is stressbestending en oplossingsgericht

·       Werkt graag in een klein team en is bereid om collega’s te ondersteunen

·       Streeft hoge kwaliteit na in werk en inhoud.

NMo NU bijeenkomst ‘De Restauratie van het Jaar’ uitgesteld

Na goed beraad is besloten dat ‘De Restauratie van het Jaar’ wordt uitgesteld. In samenwerking met de Antea Group, Aannemingsbedrijf Nico de Bont en Rothuizen Architecten zou deze laatste NMo NU bijeenkomst van dit jaar op 2 december a.s. plaatsvinden. We graag echter iedereen een kans geven om de bijeenkomst bij te wonen en dat zal vast lukken in 2022.

‘De Restauratie van het Jaar 2021’ betreft de spectaculaire restauratie van de Domtoren in Utrecht. Veel NMo NU bijeenkomsten konden het afgelopen jaar online worden gehouden, maar deze bijeenkomst moet je echt meemaken. De nieuwe datum is nog niet geprikt. Wij houden jullie graag op de hoogte en weten zeker dat jullie geduld beloond wordt.

NMo NU bijeenkomst ‘De restauratie van het jaar’

Donderdag 2 december a.s. trakteren we je op een bijzondere NMo NU bijeenkomst. Besluitvormers en bouwkundigen die werkzaam zijn bij een monumentenorganisatie willen deze NMo NU vast niet missen! Zet de datum alvast in je agenda en blijf ons volgen!

Nieuwe module ‘Good Housekeeping’ op Leer je Erfgoed

Jaarlijks ontvangen opengestelde monumenten vele bezoekers. We proberen het historische interieur zo lang mogelijk te behouden, maar hoe voorkomen we dat alles stoffig wordt en meubels stuk gaan? Het is dan belangrijk te weten hoe je op een goede manier het interieur kunt behouden. De nieuwe module Good Housekeeping van het e-learning platform Leer je Erfgoed biedt deze kennis speciaal voor vrijwilligers. In slechts 30 minuten doen de vrijwilligers basiskennis op zodat ze met meer zelfvertrouwen kunnen opereren tijdens alledaagse bezigheden in een monument.

Module Good Housekeeping
Onderhoud van monumenten wordt goed gepland en vrijwilligers hebben hier bijna dagelijks mee te maken. Met de module Good Housekeeping worden vrijwilligers zich bewust van hun rol en doen ze basiskennis op van de meest essentiële onderdelen van het werk. De meest veelvoorkomende items zoals wat is ‘Good Housekeeping’ signaleren van problemen, schoonmaken en het inlichten van experts worden in de module besproken.

De module is uitermate geschikt voor vrijwilligers die actief zijn in alle soorten monumenten met een historisch interieur.

Meld je nu aan
Wil je deze of toekomstige modules volgen? Meld je dan zo snel mogelijk aan door een email te sturen naar info@leerjeerfgoed.nl.

Tot eind 2021 is het platform gratis, vanaf 2022 zijn er kosten aan verbonden. Vrijwilligers kunnen via de erfgoedorganisatie waarvoor zij zich inzetten bij het platform worden aangemeld.

Leer je Erfgoed 
Leer je Erfgoed is het e-learning platform voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor het behouden en toegankelijk maken van ons erfgoed. Het is een leuke en makkelijke manier om je (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uit te breiden.

Via het platform kun je diverse modules volgen, die een scala aan onderwerpen behandelen. Iedere cursus is gemaakt door een ontwikkelteam van deskundigen uit het veld met expertise over het betreffende onderwerp.  

Erfgoedorganisaties kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe modules. Neem voor meer informatie contact op met info@leerjeerfgoed.nl of kijk op leerjeerfgoed.nl. 

Leer je Erfgoed is een initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Stichting Nederland Monumentenland.

Monumenten en Corona toegangsbewijs: handige links

Omdat de opengestelde monumenten nu ook met een Corona toegangsbewijs gaan werken hebben we hierbij:

De link naar de pagina met meer informatie voor ondernemers en organisatoren over de inzet van coronatoegangsbewijzen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs/ondernemers

En een link naar de communicatie toolkit. In deze toolkit zitten documenten zoals factsheets, posters en een animatie (zowel NL als ENG).

Presentaties NMo NU bijeenkomst ‘Europa! Europa! Europa!’

Afgelopen donderdag 18 oktober vond de bijeenkomst ‘Europa! Europa! Europa!’ plaats. Wij kijken terug op een prikkelende en interessante middag. Deze bijeenkomst is tot stand gekomen dankzij: Mirjam Blott (eigenaar De Culturele Zaak), Flora van Regteren Altena (Senior beleidsadviseur bij Ministerie van OCW), Jacomine Hendrikse (Adviseur Europa + Erfgoed bij DutchCulture) en Lilian Grootswagers-Theuns (bestuurslid Future Religious Hertitage/eigenaar Erfgoed.nu). Wij danken hen hartelijk voor hun inspirerende verhalen en de aangename samenwerking.

Hieronder kun je de presentaties nog eens bekijken. Jacomine Hendrikse deelt haar presentatie niet, maar voor vragen kan je bij haar terecht via info@dutchculture.nl.

Presentatie Mirjam Blott
Presentatie Flora van Regteren Altena
Presentatie Lilian Grootswagers-Theuns

Daarnaast wijst Flora van Regteren Altena iedereen graag op de volgende handige links:

Presentaties NMo NU bijeenkomst ‘Routekaart Verduurzaming Monumenten’, donderdag 30 september

Afgelopen donderdag 30 september vond de bijeenkomst ‘Routekaart Verduurzaming Monumenten’ plaats. Wij blikken terug op vruchtbare en inspirerende lezingen. Deze bijeenkomst is tot stand gekomen dankzij: Ann-Katrin van Vereniging Hendrick de Keyser, Suzan te Brake van Utrechts Monumentenfonds en Mark van den Bos van Stichting Monumentenbezit. Graag zouden wij hen hartelijk willen bedanken voor de aangename samenwerking.

Hieronder kun je de twee presentaties van Utrechts Monumentenfonds en Stichting Monumentenbezit terug zien. Ann-Katrin deelt haar presentatie niet, maar voor vragen kan je bij haar terecht via DuMo@hendrickdekeyser.nl

Presentatie Suzan te Brake – Utrechts Monumentenfonds

Presentatie Mark van den Bos – Stichting Monumentenbezit

Uitslag fotowedstrijd ‘Mijn Monument’

De winnaar van de fotowedstrijd ‘Mijn Monument’ is Sander de Haan, van harte gefeliciteerd! Jij hebt een overnachting voor twee personen gewonnen in de retro Monument en Bed-locatie van Hendrick de Keyser te Nagele! Klik hier voor de winnende foto.

Sander heeft een groot hart voor monumenten: “Onlangs hebben wij op de plaats vastgelegd waar wij wonen. Het betreft hier een T-boerderij uit het bouwjaar 1849. Het is in 1990 op de monumentenlijst gekomen. Op dat moment was ik de hooiberg aan het restaureren. Het is een levenswerk om het geheel in stand te houden. De vele details en de ziel van het huis zijn vastgelegd en worden uiteindelijk in een boek gebundeld. De foto’s uitzoeken is een hele klus!”

 De Nationale Monumentenorganisatie (NMo), de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) en Vereniging Hendrick de Keyser kijken terug op een geweldig weekend! Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2021 werden trotse bewoners van gemeentelijke-, provinciale- en rijksmonumenten uitgenodigd om mee te doen aan de fotowedstrijd ‘Mijn Monument’.

De jury bestond uit Paul Braks (NVM), Ann-Katrin Adolph (Vereniging Hendrick de Keyser) en Angela Schoonderbeek (NMo). Zij kwamen unaniem tot deze uitslag vanwege het dynamische karakter van de foto en de geweldige leibomen die naast de woning te zien zijn. Deze bomen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dragen met hun schaduw tijdens de zomermaanden ook bij aan de duurzaamheid van het monument. Daarnaast maakte de liefhebberij van Sander ook veel indruk op de jury. Hij heeft duidelijk zijn ziel en zaligheid hierin gestopt om dit prachtige monument in topconditie brengen en te behouden. Wij willen Sander bedanken voor dit mooie inkijkje tijdens Open Monumentendag 2021!

Fotowedstrijd ‘Mijn Monument’

Win een overnachting in een retro-woning met jouw mooiste foto van je monument!
De Nationale Monumentenorganisatie (NMo), de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM) en Vereniging Hendrick de Keyser houden van monumentale huizen! Zij zetten graag allen die in een monument wonen in het zonnetje. Ben jij de trotse bewoner van een gemeentelijk-, provinciaal of rijksmonument? Doe dan mee met onze fotowedstrijd ter gelegenheid van Open Monumentendag en win een overnachting in de monumentale retro-woning van Vereniging Hendrick de Keyser!

De wedstrijd start op vrijdag 10 september en eindigt op zondag 12 september om 23:59 uur. Klik hier voor de instructies en doe mee!

PERSBERICHT – NVM en Nationale Monumentenorganisatie gaan partnerschap aan

Naarden, Nieuwegein, 9 augustus 2021. De NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) en de NMo (Vereniging Nationale Monumentenorganisatie) maken een samenwerkingsovereenkomst bekend. NVM en NMo gaan een partnerschap aan voor de uitwisseling van kennis, kunde en diensten in de monumentensector. Met dit partnerschap verbreedt de NMo haar netwerk van organisaties die onderling samenwerken en kennis en deskundigheid over monumentenzorg met elkaar delen. Nederland telt ca. 120.000 monumenten om in te wonen of te werken. Deze monumentale objecten zijn bij de wet beschermd en vragen extra aandacht bij onderhoud en instandhouding. Verschillende subsidies en gunstige hypothecaire financieringsvormen maken het echter mogelijk om deze monumenten te onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen. In tegenstelling tot de reguliere markt, duurt het vaak net iets langer om een nieuwe eigenaar te vinden voor een monument. Door bundeling van kennis en kunde worden potentiële kopers bij deze samenwerking beter geïnformeerd. Dit draagt bij aan een gedegen monumentenzorg in Nederland.

Directeur van de NMo Marlo Reeders over het partnerschap: “De NMo wil mens en monument aangenaam verbinden. Hiertoe hebben wij het Nationaal Monumenten Portaal ontwikkeld, waar je het gehele jaar monumenten kunt beleven. Aan dit online portaal, dat per maand ca. twaalfduizend bezoekers trekt, zijn de NMo Monumenten Makelaars verbonden. Deze experts tonen niet alleen hun actuele aanbod, maar hebben ook alles in huis om een aankomend eigenaar zo goed mogelijk te assisteren en te informeren. De aankoop van een monument is een belangrijk schakelmoment: de zorg voor het behoud ervan wordt overgedragen. Samen met NVM en overige netwerkpartners werken we op deze wijze aan een mooie toekomst voor mens en monument”.

NVM bestuurslid Wonen en portefeuillehouder Monumenten Rieks van den Berg: “Bij de verkoop van een monument komt veel kijken. Onze NVM-makelaars en -taxateurs bieden, naast aan- en verkoopbemiddeling en taxeren, toegevoegde waarde met specifieke kennis en een professioneel netwerk. Gezien het aparte karakter van monumenten brengen we deze kennis en kunde samen binnen onze NVM Marktgroep Monumenten. De samenwerking met de NMo sluit daar naadloos op aan om gezamenlijk maatwerk en deskundigheid te leveren”.

Speerpunten

De monumentenmarkt is een bijzonder marktsegment en duidelijk onderscheidend van de reguliere woningmarkt. NVM en de NMo gaan zich daarom gezamenlijk inzetten voor een betere positionering en profilering van de monumentenmarkt. Verdere en gespecialiseerde kennisontwikkeling op het gebied van subsidies, wet- en regelgeving, duurzaamheid en herbestemming van monumenten is daarbij een van de speerpunten in de samenwerking tussen NVM en NMo.

Nieuw NMo-lid: Vereniging de Hollandsche Molen

Van harte welkom in het NMo Netwerk, Vereniging De Hollandsche Molen!

“Een goed netwerk is goud waard voor het monumentenbehoud en dus ook voor het molenbehoud. De Hollandsche Molen heeft altijd opengestaan voor samenwerking en met ons lidmaatschap van de NMo krijgt die samenwerking een extra impuls. Daar ben ik van overtuigd. Onze nu bijna 100-jarige vereniging heeft in die eeuw veel kennis en ervaring opgebouwd. De bij de NMo aangesloten organisaties eveneens. Wat is er nu mooier dan al die kennis met elkaar te delen? Daar worden we allemaal sterker van.” aldus Nicole Bakker, directeur van Vereniging De Hollandsche Molen.

De NMo is een vereniging, heeft een open toetredingsstructuur en verwelkomt professionele monumenten bezittende en beherende organisaties. NMo-leden ontmoeten elkaar via NMo Connect en maken gebruik van verschillende diensten zoals professioneel advies en taxaties. Hiernaast zet de NMo zich in voor de belangen van haar leden. Ook lid worden van de NMo? Stuur dan een mailtje aan info@nationalemonumentenorganisatie.nl.

1 2 3 5